Уникално! Проговори последният, видял Христо Проданов жив

Български алпинисти, намиращи се в момента на един от базовите лагери на Еверест, са се засекли там с последния човек, видял жив Христо Проданов.

Уникално! Проговори последният, видял Христо Проданов жив

Чованг Ринджи -личният шерп на трагично загиналата българска легенда в алпинизма, споделил с тях какво се е случило във фаталния ден преди вече 37 години.

"Вчера беше един от най-емоционалните дни в нашето пътуване! В Намче Базар сме и се срещаме случайно (или не) с... личния шерп на Христо Проданов - Чованг Ринджи. Христо Проданов, хора ! - първият български алпинист, който изкачва Еверест.

Върнахме се 40 години назад... Ринджи (днес на 81 г.) - много енергичен и с бистра памет, ни разказва как рано сутринта около 4 часа двамата тръгват да атакуват върха по страховития Западен гребен.

На около 8500 м, падаща с кислород бутилка от горе, удря Ринджи в гърдите и той започва да плюе кръв. Христо му казва да се прибира в лагера и продължава сам към върха... за съжаление остава там завинаги.

Може да ви се струва странно, но очите на Ринджи пак бяха насълзени при спомените за българина. Подарихме му български флаг и го поканихме в България (на наши разноски), за да види колко красива е нашата страна и колко много хора го познават (той никога не е излизал от Непал).

Питаме го какво мисли за новото поколение алпинисти като Нимсдай Пурджа, а той с усмивка казва:

"Вече е по-лесно, има свежа храна и повече опит".

Това e вълнуващият разказ на планинарите, направен във фейсбук групата "Виртуални пътешествия по света":

 

Източник: www.standartnews.com