Тих ужас на бензиностанциите в България, шофьорите кълнат на майка

Тия горива, дето ги продават сега, са купени преди два-три месеца и са на цени с 20-30% надолу.

Тих ужас на бензиностанциите в България, шофьорите кълнат на майка

Цената на бензина А95 и на обикновения дизел нараснаха с 3 ст. за литър само за ден. Днес по бензиностанциите бензинът се продаваше средно за 2,59 лв. за литър, а дизелът - за 2,65 лв., показват данни на специализирания сайт fuelo.net.


Същевременно вече има бензиностанции, на които продава бензин А95 по 2,79 лв. и дизел по 1,82 лв. за литър.

 


Снимка: Пловдив24Тия горива, дето ги продават сега, са купени преди два-три месеца и са на цени с 20-30% надолу. Случи се и няма да спира да се случва, 5 лева да стане горивото, ще ходим като послушни магарета и ще сипваме, защото сме притиснати, уплашени и ще ни размотават, както си искат. Роби! След 10 дни всичко ще е над 3 лева! - това гласят коментари в мрежата под фотоса. 

Това поскъпване не е свързано с военната операция на Русия в Украйна. То щеше да се случи така или иначе, заради поскъпването на петрола преди началото на военните действия.

Днес пазарите на основните суровини и фондовите борси по света се успокоиха, което показва, че инвеститорите не очакват разширение на военния конфликт.

Петролът сорт Брент поевтиня и днес следобед се търгуваше около 98-99 долара за барел, след като в началото на военната операция надмина нивото от 105 долара. Въпреки този сериозен спад петролът остава малко по-скъп спрямо нивото от преди началото на бойните действия.

Газът също поевтиня - до 119 евро за мегаватчас, при положение, че в предишния ден за малко надмина 145 евро за мегаватчас.

Цената на газа в Европа обаче остава значително по-висока спрямо нивото от преди военната операция в Украйна от 87 евро за мегаватчас.

Поскъпването на петрола и газа на международните борси тепърва ще оказва влияние на крайните цени на стоки и услуги.Положителната новина, е че засега пазарите се успокоиха, но всичко ще зависи от развитието на конфликта в Украйна.

Цената на пшеницата също се понижи и в петък следобед на стоковата борса в Чикаго се продаваше за 8,9 долара за бушел, при положение че предишния ден достигна 14-годишен рекорд от 9,3 долара.

Така цената на пшеницата се понижи почти до нивото от деня преди началото на военната операция в Украйна.

Фондовите борси по света също реагираха положително. Основните индекси на борсите във Франкфурт и Мадрид днес следобед нараснаха с над 3%.

Източник: blitz.bg