Рокфелер – мъдрец или скъперник?

Преценете сами

Рокфелер – мъдрец или скъперник?

Джон Рокфелер е противоречиво име. Някои смятат, че е спечелил милионите си нечестно, защото е син на мошеник. От баща си той научава, че няма лоша работа и човек може да прави всичко, което ще му донесе доходи. Други хора пък се възхищават на предприемаческия му талант и правилата за бизнес, на които се подчинява.

След 30 години труд Рокфелер може да си позволи всичко. Но въпреки това той до последно е пословично внимателен с харченето на пари и винаги склонен към спестяване и дори скъперничество. Едва ли това е подходът, който му е спечелил несметно богатство, но в ерата на свръхпотребление, в която живеем, може би можем да понаучим нещо от стария Джон и неговите навици. Преценете сами:

Простотата е над всичко.

Въпреки че Рокфелер има много пари още сравнително млад, той се придържа към семплия начин на живот. Никога например не изявява желание да парадира със състоянието си и общо взето не се заобикаля с лукс. Рокфелер дори не празнува сватбата си, защото смята, че парите за това са хвърлени на вятъра. На този принцип той не празнува с тържества и рождените дни на децата си, нито организира банкети и приеми у дома си.

Дрехи до скъсване.

Рокфелер не гледа с добро око и на скъпи дрехи. Цялото му семейство се облича скромно и носят дрехи буквално до скъсване, а децата му си предават дрехи за доизносване (същото важи и за играчки и книги). В историята остава и случай, когато Джон Рокфелер се появява със скъсан панталон на обществено събиране.

Никаква помощ в домакинството.

Рокфелер живее с убеждението, че цялата работа, която може да се върши от жена му и децата му, трябва да се върши от тях, ето защо спестява от прислуга. Разбира се в къщата има помощ, но такава се вика само, ако има специален повод. Семейство Рокфелеф също така имат голяма градина, в която работят съпругата и децата му, а самия той прекарва доста време там между бизнес срещите си.

Източник: hinews.bg