Родната туршия била вредна?

Вижте какво каза най-добрият специалист по хранене и диететика в България

Родната туршия била вредна?

В туршията винаги се добавя сол и киселина, за да се запазят зеленчуците. Изследвания обаче показват, че прекомерната употреба на сол води до увреждане на клетките и понякога - до рак. Вредна ли е родната туршия?

"В никакъв случай не е вредна, това е много полезна зеленчукова храна. Използваме я в този сезон, защото по нашите географски ширини липсват пресни зеленчуци. Ето защо консервираме някои от тях и правим туршии. Добавяме вода, сол, понякога оцетна киселина", заяви специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова."Специално киселото зеле е много полезна храна. По-богато е на витамин C от натуралното зеле."  

"Въглехидратите в продукта се превръщат в млечна и оцетна киселина, това са полезни бактерии. Въпросът е какъв е процентът на осоляване, той трябва да бъде нисък. У нас традиционната рецепта е 5% сол - достатъчно количество, което да осигури трайността на ферментиралия продукт. Добре е да осоляваме зелето с 1,5% - една супена лъжица морска сол на литър вода", обясни проф. Байкова.Тя алармира, че високата консумация на кисело зеле, богато на сол, води до повишен риск от рак на дебелото черво и по-горните отдели на храносмилателния тракт.

"Азиатците, които са консуматори на големи количества ферментирали зеленчуци, имат по-голяма заболеваемост от рак на дебелото черво", даде пример специалистът по хранене. Проф. Байкова заключи, че трябва да намалим значително традициите си и рецептите, за да няма канцерогенен ефект. Солта повишава риска от сърдечно-съдови болести и високо кръвно, отново подчерта тя.

Източник: www.plovdiv24.bg