Препоръки и билки при болести на белия дроб

Ето какви са те

Препоръки и билки при болести на белия дроб

Вземат се 100 г тинтява, 50 г бял равнец, 50 г червен кантарион, 50 г цикория. 
От сместа се взема 1 чаена лъжичка и се попарва с 1 кафена чаша вода.  Пие се 3 пъти на ден, преди ядене.

 

※※※

Прави се запарка от 2 супени лъжици ситно нарязана мащерка или бабина душица, или овчарски босилек (от цъфтящите надземни части), в половин литър вряща вода. Кисне 20 минути и се прецежда. Пие се студена, по 1 кафена чашка, 3-4 пъти на ден, след ядене, слабо подсладена със захар, а по-добре - с мед.
Това средство може да се използва и при хроничен бронхит, безсъние и главоболие.

※※※

Шест нарязани корена от черен оман се заливат с 2 литра бяло вино. Кисне 40 дни и се прецежда. Пие се по 2 супени лъжици, 3 пъти на ден.

※※※

При белодробен оток се препоръчва следната рецепта: 3 чаени лъжички ленено семе се заливат със 750 г вода. Загрява се до завиране и се сваля от огъня. Оставя се да кисне  похлупено и увито с топло  одеяло. Пие се хладко, по половин чаша, 6 пъти  дневно (през 2,5 часа). За подобряване на вкуса може да се добави лимонов сок.

※※※

При белодробно възпаление вземете 1 супена лъжица живовляк, който се залива с половин литър вряща вода и се вари на бавен огън в продължение на 10 минути. След като изстине, отварата се прецежда и се разбърква с 1 супена лъжица мед и половин чаена лъжичка пчелно млечице, разтворено в 1 супена лъжица 56-градусова ракия. От сместа се пие по 1 супена лъжица, 3 пъти на ден, 30 минути преди ядене.

※※※

Ето и рецепта за лекуване на белодробно сърце. Сутрин, обед и вечер, 20 минути преди ядене, болният трябва да пие по 1 супена лъжица от следния сироп: вземат се 10-15 зелени листа алое с общо тегло около 200 г, като отстраните бодлите и ги смелите на каша. Към получената каша добавяте по 200 г пчелен мед и чисто натурално червено вино, 20 зърна карамфил. Тази смес се вари на водна баня 1 час. Като изстине, се прецежда през кърпа. Сиропът се държи на тъмно и хладно, за да не ферментира. 

Източник: zdrave.to