Премиерът съобщи: Мислим за намаляване на акциза на горивата

Води се усилен диалог с доставчиците на втечнен газ

Премиерът съобщи: Мислим за намаляване на акциза на горивата

Намаляване акциза на горивата. Това е темата, която в момента се обсъжда в Европа. Това съобщи премиерът Кирил Петков на заседание на Министерски съвет.

"Европа обмисля координирано намаляване на акциза за горива. Ако предложението се приеме, ще можем да покажем на всички превозвачи, че се грижим за тях, както и за цялата икономика", коментира  той.

Министър-председателят допълни, че се води усилен диалог с доставчиците на втечнен газ и независимо от ситуацията ще имаме алтернативни пътища за доставка."Газохранилищата ще се напълнят задължително до 90% преди следващата зима. Това вече е обсъдено с министъра на енергетиката, а предложението е в дневния ред на ЕК".

За България мерките са няколко, обясни Кирил Петков. Взето е решение да се удължат четирите програми, свързани с компенсации за високите цени на тока.

"Увеличава се тава на компенсациите за бизнеса от 250 на 300 лева. Допълнителните средства, които се предвиждат за тази мярка са 738 милиона лева, които правителството отпуска за бизнеса.

Искаме да направим така, че тази криза, която заля Европа, да бъде поносима за българския бизнес. Разбира се, цените за бита остават същите засега".

Източник: petel.bg