Лекувам се с бъз, наричан от Петър Димков „черното слънце”

Това сподели нашият читател Георги Попатанасов. Той допълни, че за предпазване от коронавируса, а и за дезинфекция на дихателните пътища, си слага памучен тампон на носа, напоен със спирт.

Лекувам се с бъз, наричан от Петър Димков „черното слънце”

Защо ни потърси той и какво още разказа за своите болести и най-вече как ги лекува, вижте в разговора с него.

 - Г-н Попатанасов, потърсихте ни, за да споделите с нас и читателите как лекувате болежките си. Защо?

- За да могат и други хора, ако желаят, разбира се, да се възползват от моя опит. Искам да разкажа с какви средства и методи успявам да облекчавам състоянието си, а аз имам редица диагнози, някои от които доста сериозни.

- Какви са тези диагнози? От какво боледувате? 

- Основното ми заболяване е хроничен бронхит, плюс белодробен емфизем. В моя случай то е професионално заболяване, тъй като навремето съм работил в комбината “Кремиковци”, където човек бе подложен на постоянно замърсен от химически отпадъци въздух. Освен това страдам от артериална хипертония, невропатия на горните крайници, дясна гонартроза, неврит на слуховия апарат, невродермия. 

- И как ви лекуваха през годините от тези доста тежки заболявания?

- Всички специалисти ми препоръчваха чист въздух, разбира се, а при обостряне основното лечение винаги е било с антибиотици.

- А сега как се чувствате? 

- В началото на януари бях на преглед и моят лекар ми каза: “Внимавай да не настинеш, че твоята диагноза не е никак лека”. Аз обаче, настинах и то жестоко. Започнах да кашлям, получих силни  болки под ребрата. Изпитвах тежест и затруднено дишане. - Характерното беше, че изхвърлях храчки, но не кървави, както се очаква при такива заболявания, а сиви на цвят

. Което пак ме наведе на мисълта, че все още изхвърлям всичко онова, което се е натрупало в дробовете ми по времето, когато съм работил в “Кремиковци”. Аз обаче, този път реших, че няма да прибягвам до антибиотици

Голям привърженик съм на съветите и рецептите на Петър Димков. Реших да опитам една от неговите рецепти - сироп от тревист бъз. Той в своите книги хвалебства това растение, нарича го “черното слънце”. Сиропът от черен бъз ще е най-полезен като се изчака растението да узрее хубаво, да стане черно. Късат се съцветията, като се отбират тъмните, а розовите и зелените се изхвърлят. 

- Как се приготвя този сироп? 

- В двулитров буркан първо се насипва захар, след което отгоре се насипват зърна от черния бъз. И така - ред захар, ред зърна от черен бъз, докато се напълни бурканът. Оставя се да престои един месец, след което сместа се изцежда през гевгир. След това още веднъж се прецежда през марля и така се получава много лечебен сироп. Държи се непрекъснато в хладилника. Аз го приемам след всяка силна кашлица, но след като се изкашлям хубаво. Вземам една чаена или супена лъжица от сиропа, слагам го в устата си и го задържам известно време, след което го  поглъщам на много бавни глътки. Това е много важно, задължително на бавни глътки.

Приема се след всеки по-интензивен пристъп на кашлица. След всяко закашляне и хубаво изкашляне се взема по една лъжица. Защото при закашляне лигавицата на трахеята се разранява, а това сиропче действа и успокояващо. Аз твърдо мога да заявя, че сиропът от черен бъз е чудесен натурален антибиотик. И така, действително след известно време, не помня точно колко, сякаш изведнъж всичко лошо изчезна, спря. Просто скачах от радост и целувах бурканчето. 

 

- Г-н Попатанасов, и бронхитът, и особено емфиземът, са  тежки заболявания. За първи път ли пробвахте това чудодейно лекарство, както го наричате?

- И друг път съм го пробвал, но приемах и антибиотици в периода на лечение. Сега обаче реших, че ще се лекувам само със сироп от черен бъз. Искам и нещо друго да споделя.

Реших, че ще е полезно да дишам изпаренията на спирт и започнах да го правя. Подготвям си тампонче, може от памук или от носни кърпички. Свивам памука или кърпичката на два-три пласта, докато се оформи като топче и го заливам със спирт. След това го изцеждам хубаво. После го разгъвам така, че да може да обхване областта под носа, да залепне хубаво. Вдишвам 3 пъти през носа, после 3 пъти през устата. И така известно време, докато изсъхне. 

- А това лечебно средство кой ви го препоръча? И какъв ефект оказва?

- Това лечебно средство сам си го измислих. С цел дезинфекция на дихателните пътища. И дори смятам, че това мое лекарство много помогна, след като нахлу това страшилище - коронавирусът. Особено полезно е да се използва, когато човек излиза навън. Да, и аз като всички, си слагам маска, пазя дистанция, но непременно с напоен със спирт тампон в областта под носа.

- Смятате ли, че това ви е предпазило от коронавируса?

- Не само. Това е много добра профилактика въобще за дезинфекция на дихателните пътища. Препоръчвам го на всеки, защото съм го изпробвал. Толкова е лесно, важно е да се изпълнява правилно. Усещането не е много приятно в началото, човек сякаш се задавя, но пък помага. Да, смятам, че спиртът е най-доброто лекарство против коронавируса.

- Искате ли да споделите още нещо с нас?

- Да. Навремето получих т.нар. замръзнало рамо. В болница “Царица Йоанна-ИСУЛ” ме застягаха, лекуваха ме под наркоза, пази Боже! 

Слава Богу, попаднах на този велик йога, Бог да го прости, Венцеслав Евтимов. Четири пъти бях при него, каквото ми каза, всичко ми се запечата в съзнанието. Понеже имам много заболявания, той ми каза следното: “Разберете, лягате с кокошките, ставате с тях 

През нощта природата е пълна с енергия”. 

И този човек ми внуши: лягам си в 9 часа, ставам в 3 часа и започвам да правя три вида гимнастика. Най-напред петте тибетски ритуала, след това класическа йога и накрая йога за старци. 

- Това ви е помогнало за замръзналото рамо ли?

- Помогна ми за всичко. И за замръзналото рамо също. Най-важното е всеки да осъзнае сам за себе си кое е полезно. Всеки за себе си е най-добър доктор. Разбира се, няма нищо по-полезно от движението, от гимнастиката. На 83 години съм и обикалям Витоша. 

Източник: zdrave.to