Косата побелява рано при недостиг на цинк и мед

За да предотвратите ранното побеляване на косата, трябва да ядете храна, богата на микроелементи и да втривате сок от лук и шипка в кожата на главата.

Косата побелява рано при недостиг на цинк и мед

Майка ми и баща ми са над 60 г., а имат само по няколко бели косъма. Аз съм малко над 40, а косата ми вече е доста побеляла. Прочетох, че побеляването на косата е заложено в гените. В моя случай явно това не е така. Възможно ли е ранното побеляване при мен да се дължи на някакво заболяване или недостиг на важни витамини и микроелементи?

 

Венета Станчева, гр. Пазарджик

За да бъде здрав, човек трябва ежедневно да приема храна, съдържаща около 600 хранителни вещества, без които нормалният метаболизъм е невъзможен. Повечето от нас не получават дори една пета от тези елементи. Проблемът може да се реши само, ако направите храната си разнообразна. Фактът, че в организма липсват някои витамини и микроелементи, се показва например, от ранното побеляване на косата. Между другото, наследствеността играе много по-малка роля за появата на първите бели косми от хранителните навици в семейството.

Цветът на косата зависи от съдържащия се в нея пигмент - меланин. С възрастта организмът го синтезира все по-малко, но този процес може да се забави, ако редовно компенсирате липсата на такива вещества, като: аминокиселините тирозин (съдържат се в изобилие в млякото и млечните продукти, бананите, бадемите, сусамът), витамините от група В (B11, B12, B6), някои микроелементи (мед, цинк, хром, селен и др.), както и йод, който може да си набавите от морски дарове.

Много от тези вещества се изхвърлят от организма при прекомерна консумация на кафе и чай, продължителна употреба на антихипертензивни и диуретични лекарства. А с възрастта асимилацията на някои микроелементи намалява.

Тези, които имат недостиг на микроелементи като цинк, мед, кобалт и манган, побеляват преждевременно. 

Как да попълним запасите си?

• Медта се съдържа в говеждо месо, домашни птици, риба, морски дарове, пълнозърнест хляб, шипка, касис, тиква и бобови растения.

• Цинкът може да бъде получен чрез консумация на покълнали пшенични зърна, тиквени и слънчогледови семки, рибен черен дроб, яйчени жълтъци, мая.

• Повече манган се съдържа в червените боровинки, овесените ядки, соята и пшеничния хляб.

• Има много кобалт в какаото, маслото, млечните продукти, яйцата, цвеклото.

Природни оцветители за косата

• Отварата от шипка се препоръчва да се приема през устата, както и да се втрива в корените на косата.

• Лукът на кашица се смесва с рициново масло и се нанася върху скалпа, след това увийте косата с топла кърпа. Измийте маската след час.

• Полезно е да втривате отвара от коприва в корените на косата преди лягане (50 грама сухи листа на чаша вряла вода).

Източник: zdrave.to