Бъз - най-силната българска билка

През септември узряват плодовете на бъза и имат много сложен химичен състав.

Бъз - най-силната българска билка

Бъзът е красиво и полезно растение, което е известно с аромата си по време на цъфтене. През септември узряват плодовете на бъза.

Те имат много сложен химичен състав. Плодовете на бъза съдържат захариди, органични киселини, етерични масла, холин и каротин. Освен това те съдържат и полезни за човешкото здраве дъбилни и парафиноподобни вещества.

В плодовете на бъза има витамин С, глюкоза и фруктоза.

Бъзът е смятан за най-силната българска билка, защото всичките ѝ части се използват – както плодовете, така и цветовете, листата и дори клонките и кората.

Листата на бъза съдържат каротин и витамин С, а изсушените листа съдържат провитамин А. Листата, кората, цветовете и плодовете на бъза имат много полезни свойства за здравето.

Те намаляват температурата при треска, действат диуретично и разхлабващо, помагат при нервни състояния, тъй като имат успокояващ ефект.

Младите листа на бъза имат укрепващи имунната система и разхлабващи свойства. Отварата от всички части на бъза имат свойството да подобряват обмяната на веществата.

Още в древността от цветовете и от плодовете на бъза се е приготвял сироп. Сиропът от бъз, смесен с лимон, мед и вода е приятен на вкус, освежаващ и полезен за здравето.

От плодовете на бъза се приготвя вкусно и полезно домашно сладко. Плодовете на бъза се използват за лечение и профилактика на много заболявания – бронхит, грип, невралгия, ревматизъм, подагра.

От цветовете на бъза се приготвя сироп, правят се и отвари, които действат добре при ангина, грип, бронхит. За да се получи лечебна отвара, 1 супена лъжица цвят се залива с 1 чаша гореща вода.

Сместа се вари на бавен огън 20 минути. Охлажда се, отцежда се и се пие топла по половин чаша преди хранене. Тази отвара е полезна и при артрит.

При изгаряния, възпаление и претриване върху кожата се слагат заляти с гореща вода и охладени след това листа от бъз.

Сиропът от бъз не се препоръчва при колит и бременност. Бъдещите майки не трябва да се изкушават от аромата и вкуса на сиропа от бъз, за да не се стигне до усложнения.

Източник: gotvach.bg