20 хиляди във фейсбук предлагат дом, работа и детска занималня на бягащите от войната

ВЪЛНА ОТ СЪПРИЧАСТНОСТ! БРАВО, БЪЛГАРИ!

20 хиляди във фейсбук предлагат дом, работа и детска занималня на бягащите от войната

Българи от цялата страна готови да помагат и с личен транспорт на бежанците от границата, дават и лекарства

От чинии и чаши през лекарства и дрехи до триетажни къщи за идващите от Украйна бежанци. Това предлагат българите във фейсбук.

Над 20 хил. души са се присъединили в българската група “Помощ за украинските бежанци” само за два дни. Тя е създадена с цел да организира места за подслон и транспорт на бягащите от войната. Но в нея участват не само доброволци, които могат да осигурят стоки от първа необходимост, подслон и транспорт, а и нуждаещи се. Над 1000 публикации на ден се качват както от хора, желаещи да помогнат, така и от бежанци, които не знаят къде да отидат.

Перник, Варна, Ямбол, София, Дупница са само част от градовете, в които се предлагат както стая от апартамент или етаж от къща, така и цяла вила.

Предоставяме стая в апартамента ни, обзаведена със спалня и сгъваемо легло. Можем да приемем майка с едно или две деца. Може да се ползва всичко необходимо - баня, кухня, телевизор, интернет. Ние сме семейство пенсионери и ще се опитаме да помогнем с каквото можем, пише желаеща да помогне в групата.

Имам свободен апартамент във Варна. Подходящ е за семейство с до 4 деца, може и с домашен любимец, предлага друг член на фейсбук групата.

Доброволците са готови да настанят бежанци в домовете си не само за една-две вечери, но и за неопределен период от време. Те предлагат да покрият сметките за храна, вода, ток и отопление. Откликналите най-често са собственици на помещенията, но има и такива, които самите са на квартира. Те са готови да приютят идващите на дивани, разтегателни матраци или походни легла.

Собственици на хотели също са готови да предоставят стаи. Сред тях е мъж от Несебър, който отдава безвъзмездно 50 студиа, както и друг в Царево, който предлага ваканционни апартаменти.

Освен подслон българите предлагат и работа на украинските бежанци. Мога да наема до 5 души в ресторант в София и да им плащам жилището. Заплатата е 100 лв. на ден на човек, а храната е безплатна, пише работодател.

Престой за деца в полудневна занималня е сред другите предложения към бежанците. Деца от 6 до 11 г. ще могат да посещават занималня за ученици по няколко часа на ден. Така те ще играят и учат английски с техни връстници.

Основен проблем обаче е не намирането на подслон, тъй като стотици са готови да помогнат, а осигуряването на транспорт. Офертите за жилища са в различни краища на страната, но няма как бежанците да стигнат сами до тях.

Затруднения те виждат още преди да са дошли в България,

тъй като не знаят какви документи са им нужни, за да влязат, и някой трябва да ги посрещне.

Молещи за съвет и помощ са десетки украински членове във фейсбук групата, които не знаят с какво да стигнат до България. Моля, кажете ми как се преминава границата, къде точно трябва да поискам убежище? В кой град да отида? Къде са нашите хора?, пита идваща от Украйна.

Аз, майка ми и леля искаме да дойдем в България, сестра ми ни чака в София. Моля, помогнете, ако някой пътува или знае автобусни маршрути как можем да стигнем дотам, моли за помощ етнически българин.

Предлагащи транспорт има, но сред тях и обирджии, предупреждават доброволци. Превозвачи чакали на границата и вземали много скъпо за транспорт.

Дадох всички пари за пътуване от Одеса до България на превозвачите. Свършиха ни средствата, алармира потърпевш, който търси начин да наеме хотелска стая безвъзмездно.

Мародерствата се случват от украинската страна на границата. Вземат на мъжете по 6000 евро, за да успеят да избягат, разказва очевидец.

За да не дават бежанците всичките си спестявания за транспорт,

доброволци организират масово пътуване до граничния пункт Исакча

5 автомобила, както и автобус ще превозват безплатно всички бягащи от войната на 1 март.

Мога да помогна с транспорт в страната или ако трябва, да отскоча до някой от граничните пунктове на Румъния с Украйна или Молдова за транспорт. Ако има нужда, мога да потърся детско столче за кола, предлага желаещ да посрещне бежанци с личния си автомобил.

За проблем с карантината съобщават желаещите да превозват украинци. По думите им влизащите от Румъния подлежат на карантина, ако не предоставят зелен сертификат, и това затруднява превозването на бежанци. Не е ли глупост в тази ситуация? Как се вземат хора от Румъния? Това е истински проблем, съобщава желаещ да помогне.

Допълнително затруднение изпитват идващите с домашни любимци. Макар много от предлагащите подслон да са склонни да приемат животни, храната и лекарствата за тях също трябва да бъдат осигурени.

Пътуваме от Киев с малкия ни син, голямо куче и 2 папагала. Като ни вкарат в лагер, ще вземат ли кучето в приют? Не мога да го дам... Моля за подслон, неща за сина ми и храна за кучето, обръща се за помощ бягаща от Украйна.

Почти 10 хил. души от цяла Европа, сред които и много българи, участват в друга група за помощ и съдействие на нуждаещите се. Тя е създадена на 24 февруари, в същия ден, когато Русия започна война срещу Украйна. В нея се качват над 600 публикации на ден от хора, желаещи да помогнат.

Правителствен портал помага на напускащите Украйна, лекари ги преглеждат безплатно

 

Българското правителство откри първия в ЕС единен информационен портал в помощ на напускащите Украйна. В него е публикувана пълна информация какви са изискванията на граничния контрол при влизането в България и кои са необходимите документи за самоличност. В платформата могат да се подават сигнали за помощ и евакуация на граждани. Порталът също така дава възможност на доброволци и дарители да помогнат на нуждаещите се.

Визовият режим за украински граждани е либерализиран от Съвета на ЕС още от 2017 г. и позволява престой от 90 дни във всяка страна-членка в рамките на половин календарна година без виза при наличието на биометрични паспорти. През този период те могат да получат официален статут на бежанци, или хуманитарен такъв.

Вицепремиерът Асен Василев пък обяви в неделя, че в момента се готвят законодателни, които да улеснят започването на бизнес от страна на украинските бежанци, които ще приемем. Ще им се даде възможност и да вземат кредити.

Кампании за набиране на храна, дрехи и завивки, както и на доброволци - лекари или осигуряващи подслон за пострадалите в Украйна, започнаха в цялата страна.

Приблизително 368 хил. души са избягали от Украйна в съседните ѝ страни след началото на руската инвазия до вчера и броят продължава да расте, пише Франс прес. За същия период Полша е приела над 156 хиляди души, показват данни на полската служба.

Стоки от първа необходимост, като нови дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки, хигиенни материали събира Българският червен кръст. От организацията се обръщат за помощ и към български фирми производители, за да помогнат с палатки, отоплителни уреди, фенери, батерии и генератори.

Безплатно ще преглеждат всички пострадали от войната и бежанци лекарите в столичната УМБАЛ “Св. Анна”. Лекари доброволци, които говорят украински или руски език, пък търсят от Националната асоциация на доброволците у нас. Лекарите, които са съгласни да преглеждат при нужда бежанци, може да се запишат в сайта на асоциацията. Доброволците, които желаят да работят на терен или могат да предоставят подслон, също могат да се запишат.

В областната администрация във Варна вече е открит временен център за помощ и координация на пристигащите от Украйна, съобщи за “24 часа” областният управител на Варна Благомир Коцев. Вчера той посрещна на автогарата поредния автобус с евакуирани жени и деца от Одеса. В близките дни се очакват още около 300 човека, съобщи той.

До 2000 души ще могат да бъдат настанени в хотели около Варна. Три от тях вече са в готовност да приемат безвъзмездно бежанци за неопределен период от време.

За други 15 бежанци са подготвени жилища в Добрич. Те се очаква да пристигнат днес, съобщи директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов. Той апелира за храна и вода.

Източник: www.24chasa.bg