11 от първите 12 случая с oмикpoн са в София

Има хората от всякакви възрастови групи, включително и дете

11 от първите 12 случая с oмикpoн са в София

11 от първите 12 случая на омикрон в страната са от София, а един от тях е от софийска област.

Това съобщи доц. Ангел Кунчев на брифинг, пред сградата на Министерство на здравеопазването.

Само един от положителните случаи се е завърнал преди два дни от Великобритания. За останалите няма данни да са пътували в чужбина.

Хората са от всякакви възрастови групи, включително има и дете между 10 и 15 години. 7 души не са ваксинирани, а петима имат ваксини, но поставени преди 9 месеца. Нито един от заразените не е с бустерна ваксина, макар че няма гаранция, твърди Кунчев, главен санитарен инспектор. Нито един от заразените с омикрон не е в тежко състояние, хората се лекуват по домовете. Той също така заяви, че това се е очаквало, защото омикрон вече е масово на Балканите, а сега се появи в България.

Най-притеснителното е, че броят на случаите се удвоява на всеки 2-3 дни, допълни Кунчев. Според него болниците вече имат тренинг и ще издържат, но фирмите трябва да имат едно на ум. Работодателите трябва да са подготвени, че в даден момент може да бъдат лишени от 20-30 % от персонала си.

Доц. Кунчев, призна, че е още рано да се говори за мерки. Дори и Европа реагира много различно на епидемията от омикрон- от строги до либерални мерки, казва той.
 

Източник: stolica.bg