❤️ 11 неща, които трябва да си напомняш ежедневно

Животът е поредица от дни. И ако насочиш вниманието си към това да направиш всеки от тях прекрасен – да бъдеш Благодарен, да бъдеш Радостен и да харесваш всичко, такова каквото е – ще сътвориш прекрасен живот. Толкова ли е лесно?

❤️ 11 неща, които трябва да си напомняш ежедневно

Ето ти 11 неща, които би трябвяло да си напомняш всеки ден. Неща, които вероятно ще доведат повече светлина в живота ти и повече мир в сърцето ти:

1. Точно този момент е твоя живот!

Точно днес, тук и сега, е това, което е твоя живот. Този момент е твоя живот. И ако ти направиш избора да се отдадеш напълно на този момент – да бъдеш Благодарен, да бъдеш Радостен и да харесваш всичко, такова каквото е – ти ще изживееш радост, каквато не си преживявал преди и ще се почувстваш много по-жив, откогато и да било.

“Бъди щастлив за този момент. Този момент е твоя живот”
Омар Хаям

 2. Има време за всичко!

Има време да бъдеш сам и има време да бъдеш обграден от хората, които обичаш. Време за радост и време за тъга. Време да бъдеш енергичен и време да бъдеш изстощен. Време да усещаш сигурност и време за опасност. Има време за всичко. И колкото повече се учим да прегрърнем тази истина, толкова повече мир ще усещаме в сърцата си и толкова по-лесно ще ни бъде да се справяме с промените и предизвикателствата на живота.

 3. Всеки ден е ново начало, всяка сутрин започва нов живот!

Красивото на живота е, че всяка сутрин ти дава нов шанс, нова възможност да започнеш всичко отначало. Да позволиш на твоето вчера да си отиде и да дадеш свеж нов старт на живота си. Ето колко е благороден живота.
Приключвай всеки ден с удовлетворение, че си направил
най-доброто, което си могъл.
Дори да си направил някои грешки, забрави ги.
Утре е нов ден, започни го ентусиазирано, без да се обременяваш от вчерашния.”
Ралф Уолдо Емерсън

 4. Нищо в живота не е твое, за да го задържаш!

Всяко нещо в живота ти е преходно и непостоянно. Всичко се променя, нищо не остава същото. И дори, когато много ни се иска да задържим нещо, разбираме, че нищо не е наше. А когато дойде време да си отидем от физическия свят не взимаме нищо със себе си. Оставяме всичко зад нас, дори и телата си.

“Губиш само това, към което се придържаш.”
Буда

 5. Не ти се дава повече, отколкото можеш да се справиш! 

Несполуките изграждат характера, силата и ти помагат да помъдряваш. Всяко преживяване, всяко взаимодействие, без значение колко лошо може да изглежда, има силата да те оформя, да те моделира и да ти помогне да се превърнеш в този, който си роден да бъдеш. И ако живота ти поднася повечко, отколкото си мислиш, че можеш да се справиш, то е защото знае колко всъщност силен си в действителност и иска да разкрие куража, мъдростта и силата скрити дълбоко в теб.

6. Ти си роден с крила. Научи се да ги използваш и полети!

В теб има толкова много сила, толкова много красота, толкова много мъдрост и толкова много заряд. Винаги е била и винаги ще бъде. И ако ти дръзнеш да повярваш в себе си, и ако ти дръзнеш да мечтаеш и ако заживееш живота си, така все едно за теб няма ограничения за това, което можеш да бъдеш, правиш и имаш, тогава ти ще откриеш, че “Роден си с потенциал. Роден си с доброта и вяра. Роден си с идеали и мечти. Роден си с величие. Роден си с криле. Не си роден, за да пълзиш, затова недей. Имаш криле. Научи се да ги използваш и лети.” 

7. Онова, което другите мислят за теб не е твоя работа!

Лао Дзъ е казал: “Интересувай се, какво говорят хората и винаги ще бъдеш техен затворник”. Да се тревожиш какво другите хора си мислят за теб и да пренареждаш живота си според техните очаквания е рецепта за стрес, нещастие, объркване и несгоди. Винаги помни, че твоя живот  е за да го живееш ти, по твоя начин и не е нужно да бъдеш загрижен какво “те” мислят.

8. Никога не пренебрегвай своя път заради пътя на някой друг!

Ти имаш свой собствен път, който да извървиш, твоя уникална цел, която да изпълниш със съдържание. Взаимоотношенията, които имаш с твоята собствена същност, с целите в твоя живот са най-важните връзки в живота ти. Това са свещени взаимоотношения и е важно да ги разглеждаш точно като такива. 
“Ти самият си източникът на цялата чистота и порочност.
Никой не пречиства другиго.
Никога не пренебрегвай собствената си работа
Заради другиго,
Колкото и голяма да е нуждата му.
Твоята работа е да откриеш своята работа
И тогава с цялото си сърце
Да се отдадеш на нея.”  Дхаммапада

9. По-добре да бъдеш сам, отколкото в лоша компания!

Обгради се с мъдри, мили и обичащи хора. Такива, които живеят в истинност и цялостност.
“Ако търсачът може да намери
Добродетелен и мъдър спътник
Нека върви с него в радост
И заедно да преодоляват опасностите по пътя.
Но ако не можеш да намериш
Приятел или майстор да върви с теб,
Пътувай сам –
Като цар, който се е отказал от царството си,
Като слон в гората.
По-добре пътувай сам,
Отколкото с глупак за компания.” Дхаммапада

10.  Ти си човешко същество, а не човешко дело!

Ти си човешко същество , а не човешко дело и трябва да се увериш, че няма позволиш на твоето его да те подведе да мислиш, че това което си не е достатъчно. И че трябва да “станеш като някой”, за да можеш да докажеш своята стойност. И не е нужно да правиш повече и повече всеки ден. Няма нищо лошо в правене на нещата, нищо лошо с работа да създаваш всички видове прекрасни неща, но когато започнеш да сравняваш себе си и да показваш колко си добър в нещата, които правиш, тогава нещата могат да излязат извън равновесие .  

11. Това, което си ти е напълно достатъчно!

Това, което си е вече достатъчно, не заради това, което виждат другите отвън, а заради това, което си ти отвътре.

“Сам по себе си си достатъчен. Няма нищо, което да доказваш на никого”
Мая Ангело

 

Източник: milenagoleva.com